czwartek, 21 marca 2013

Wielkanoc – Babka Ziemniaczana ze skwarką, czyli Rejbak


Uwielbiam babę zjeść na drugi, trzeci dzień. Odsmażam na masełku kawałek ciasta i zjadam „saute” lub z sosem z pieczeni. To potrawa, która im starsza, tym lepiej smakuje. Jak bigos czy żurek. Idealnie nadaje się na Wielkanoc. Nieźle się prezentuje na świątecznym stole, ma długi termin ważności i można ją zjadać z sosem spod świątecznego mięsa na kolację albo podać do obiadu jako efektowną alternatywę dla ziemniaków.


Boczek kroimy drobniutko, podobnie cebulkę i kiełbasę. Na rozgrzanej patelni wytapiamy boczuś na skwareczki, wyjmujemy i na powstałym tłuszczu smażymy cebulkę i kiełbaskę. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku. Teraz w misce z ziemniakami lądują jaja i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy kaszę mannę i tu trzeba mieć dużo wyczucia. Ile dokładnie manny należy wsypać? Zależy to od stopnia „odciśnięcia” ziemniaków. Radzę dodać najpierw 300g, potem dorzucić do masy skwarki i kiełbasę z cebulką. Chwilę odczekać. Doprawić solą i pieprzem. Możesz dodać też inne zioła np. majeranek, kolendrę jeśli lubisz. Jeśli jest potrzeba dodawać stopniowo jeszcze kaszę, aż masa przestanie być lejąca. Nie może być zbyt twarda, bo suchość babce nie służy. Babę należy umieścić w uprzednio natłuszczonej formie. Pieczemy w temperaturze 160’C godzinę na środkowym poziomie piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdzam czy baba nie jest już gotowa drewnianym patyczkiem. Wbijam go w ciasto – jeśli po wyjęciu jest suchy, można wyjąć z pieca i zajadać!

Dziś do Rejbaka zrobiłam szybki sosik na bazie jogurtu naturalnego. Posiekałam natkę, szczypiorek, dodałam parę kropli soku z cytryny i gotowe! Taki dressing bardzo dobrze się komponuje z babą na zimno. Na ciepło polecam z sosem pieczeniowym lub gulaszem. W wersji light może być sosik koperkowy lub chrzanowy.

1 kg ziemniaków
200g boczku
1 kiełbasa myśliwska
1 duża cebula
3 jaja
0,3 – 0,5 kg kaszy manny
Sól, pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz