niedziela, 24 marca 2013

Wielkanoc – Rolada Serowa


Jestem fanką serów, a żółtego w szczególności. Mogę zaryzykować stwierdzenie, że ilość zjedzonego przeze mnie produktu czyni ze mnie eksperta w tej dziedzinie. Moją roladą zajada się cała rodzina i kupa znajomych. Myślą że jest to bardzo trudne i pracochłonne danie, wzbudza podziw gdy wjeżdża na stół. W rzeczywistości rzecz nie jest skomplikowana ani wyjątkowo czasochłonna. Efekt – fantastyczny.


Najważniejsza sprawa to kupno dobrego żółtego sera. Musi być miękki, dobrze się poddać wałkowaniu. Polecam goudę lub edamski. W dużym garze zagotowujemy wodę. Wkładamy ser, najlepiej w foli, bo lubi się po naczyniu rozlewać lub przyklejać ;) Czekamy aż zmięknie, a trwa to jakieś 10-15 minut, czasem dłużej. Wyjmujemy z foli i rozwałkowujemy na prostokąt wielkości kartki A4, może trochę większy. Nie musi być idealny. Nawet jeśli ser się porwie, kiedy go zwiniemy nie będzie tego widać. Często w środku zostaje twardy kawałek, który nie poddaje się wałkowi. I tu patencik Agi – folia na serek, na folię deseczka i parę książek – zawsze działa.

Cała reszta prosta jak przysłowiowa budowa cepa. Połowę białego sera ucieramy na gładko z topionym serkiem śmietankowym. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy. Drugą połowę ucieramy z serkiem paprykowym, mieloną papryką, dodajemy świeżą paprykę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy. Na uprzednio w pocie czoła rozwałkowanym placku rozsmarowujemy najpierw serek paprykowy, przykrywamy plastrami szynki i smarujemy serkiem szczypiorkowym. Posypujemy jeszcze pokrojona drobno papryką. Zwijamy. Teraz już tylko trzeba roladę owinąć folią aluminiową, uformować ładny wałeczek i schładzać w lodówce przez noc.

Roladę kroimy w plastry, wykładamy na elegancki talerzyk i słuchamy echów i achów zachwyconej rodzinki. Efekt murowany!  

40 dkg miękkiego żółtego sera
40 dkg twarogu
50g topionego serka śmietankowego
50g topionego serka paprykowego
Czerwona papryka
Szczypiorek
100g szynki
Papryka ostra w przyprawie
Sól, pieprz

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz