wtorek, 16 kwietnia 2013

Owsiane batoniki


Dziś zdrowa przekąska – batoniki z płatków owsianych. Długo szukałam dobrego przepisu na ten smakołyk i w końcu znalazłam. O dziwo – inspiracja pochodzi z Telewizji Śniadaniowej, gdzie podobne batoniki przygotowała Ania Starmach. W internecie krążą setki przepisów na płatki owsiane, w tym niestety, niewiele dobrych. Są albo za słodkie, albo rozpadają się w trakcie krojenia. Te są bliskie ideału..

 



Płatki owsiane, słonecznik i pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni, każde osobno. Uwaga! Dynia lubi strzelać w trakcie! Bakalie dobrze jest pociąć na mniejsze kawałki, ale jeśli lubisz je w całości mogą być, potnij tylko te większe. Miód, cukier i masło gotujemy w rondelku, aż składniki się połączą. W misce należy zmieszać najpierw płatki i ziarna, potem dokładnie połączyć z bakaliami. Na końcu mieszamy z gorącym karmelem, wkładamy do foremki (keksówka) wyłożonej pergaminem i dociskamy. Na górę można wysypać groch lub fasolę, celem obciążenia. Parę godzin (najlepiej noc) niech  sobie nasz smakołyk postoi w lodówce, rano można wyjąć i kroić w batoniki.

Fani czekolady mogą roztopić gorzką i  polać pyszne prostokąty. I jeszcze jedno – batoniki mają jedną uwielbianą przeze mnie cechę – im starsze tym lepsze!

 
2 szklanki płatków owsianych
½ szklanki miodu
½ szklanki żurawiny suszonej
½ szklanki łuskanych pestek dyni
½ szklanki łuskanych pestek słonecznika
½ szklanki rodzynków
5-6 suszonych moreli
50g brązowego cukru
50g masła

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz