sobota, 13 kwietnia 2013

Śniadanie z Davidem Lebovitzem – Grzanki z kozim serem i sałata z winegretem


Czytam fantastyczną książkę tego faceta. Kucharz, właściwie cukiernik, Amerykanin mieszkający w Paryżu. Książkę postanowiłam przeczytać jako ciekawostkę kulinarną, znaleźć inspirację do nowych przepisów. Mogę ją polecić nie tylko jako książkę ze świetnymi przepisami, ale też jako fantastyczną beletrystykę. Zaśmiewam się do łez czytając opisy Paryża i ludzi w nim mieszkających. Francuzi w krzywym zwierciadle, „Mikołajek” dla dorosłych.

 
„Słodkie życie w Paryżu” to też zbiór przepisów, opisanych w taki sposób, że nawet czytając tę książkę w łóżku masz ochotę wstać o północy i iść pichcić smakołyki tam opisane. Są to głównie słodycze, więc z racji swojej diety zajmę się nimi bliżej za jakieś 5 kilogramów.

 
Dziś zjadłam śniadanie zainspirowane przepisem Pana Davida - zalecał zjeść je w samotności, co jest trudne przy dwójce dzieci, ale już wiem dlaczego. Danie proste, ale bardzo smaczne i wkurzające jest, kiedy ktoś Ci je podżera. Nawet własne dzieci ;)

 


Dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa (u mnie razowiec) skrapiamy oliwą i układamy na nich plastry koziego sera. Powinno być go więcej niż na zdjęciu – ale sami rozumiecie – u mnie dieta. Rozgrzewamy piekarnik i szykujemy sałatkę. Roztrzepujemy widelcem składniki na winegret (oliwę, ocet winny, musztardę i szczyptę soli). Mieszamy z sałatą i pomidorkami. Wykładamy na talerz, posypujemy pieprzem. Chleb z serem grillujemy na górnym poziomie piekarnika około 5 minut, aż ser się zacznie topić, a chlebek będzie chrupiący. Układamy na lub obok sałaty. Posypujemy prażonymi ziarnami i paryskie śniadanie gotowe.

 
Bon appetit!

 

2 kromki razowego chleba
Oliwa z oliwek
Ser kozi typu camembert
Roszponka
Pomidorki koktajlowe
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
½ łyżeczki musztardy
Sól, Pieprz
Słonecznik łuskany
Dynia łuskana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz