Zaniedbałam Gordona przez Wielkanocne szaleństwo. Zajęłam się naszymi
tradycyjnymi jajami, roladami, babami. Czyli wszystkim co Angolom jest obce.
Wierność tradycji swoją drogą, ale w Lany Poniedziałek zaserwowałam moim gościom
coś ciekawego i bardzo a la Gordon Ramsay. Stęskniłam się ;)
Pierwszy raz owe piersi robiłam z „pewną dozą nieśmiałości”. Smażone
danie zapiekane z mozarellą. Bałam się, że za duża ta rozpusta. Będzie siedzieć
kamieniem na żołądku. Otóż nie. Kwaskowość pomidorowej salsy świetnie komponuje
się z doprawionym po włosku kurczakiem i kremowością mozarelli. Nad wszystkim
unosi się nuta czosnku. Doskonała potrawa na przyjęcia – całość przygotować
można wcześniej, a tuż przed podaniem wstawić tylko do piekarnika na 8 minut.
Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, nie za cienko. Do panierowania
przygotowujemy roztrzepane jajo i mąkę z ulubionymi przyprawami. Dodajemy do
niej sól, pieprz i ulubione zioła – ja dodałam prowansalskie i jeszcze trochę
suszonej bazylii dla podkreślenia smaku pomidorów i mozarelli. Piersi już nie
przyprawiam, nawet nie nacieram solą, ale jeśli ktoś ma ochotę – proszę bardzo,
będą bardziej wyraziste. Obtaczamy mięso w mące, w jajku i znów w mące i na
rozgrzaną oliwę. Smażymy aż się skórka zrumieni. Można przechylać patelnię z
mięsem na boki, wtedy gorący tłuszcz oblewa kurczaka i i smaży się
równomiernie. Gotowe kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
papierowym i układamy na blaszce do pieczenia.
Teraz pora na salsę. Pomidorki koktajlowe kroimy w połówki, cebulę w
drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy
cebulkę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy się zeszkli dodajemy
pomidorki. Smażymy, aż puszczą sok i składniki się połączą. Pod koniec dodajemy
świeżą bazylię. Na każdą pierś układamy sporą łychę salsy i układamy jeden –
dwa plastry mozarelli. Posypujemy parmezanem, lekko jeszcze skrapiamy oliwą z
oliwek i wstawiamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 200’C.
Palce lizać! Doskonałe na ciepło i na zimno.
Piersi z kurczaka
Mąka2 jajka
Sól, pieprz
Zioła prowansalskie
Bazylia suszona i świeża
Oliwa do smażenia
Pomidorki koktajlowe
Mała cebulka
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Mozarella
Parmezan
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz